LEZEN

taal.JPG
Begrijpend lezen: "Het klimaat # het weer!"

Lees de tekst en los de vragen op.

Het klimaat # het weer!

Het weer,dat is het weer van vandaag.
Het klimaat, dat is de samenvatting van het weer over een lange periode.
Het klimaat van een streek wordt bepaald door verscheidene factoren : temperatuur, neerslag, wind, … Als je al die gegevens bijhoudt over een lange tijd, kun je gemiddelden berekenen. En daaruit leid je het klimaat van een streek af.

Elementen van een klimaat:

term1.gifde temperatuur: Dat is één van de voornaamste elementen. De temperatuur wordt gemeten met een thermometer en uitgedrukt in graden Celsius (°C). Om een gemiddelde maandtemperatuur te krijgen, meet men de hele maand lang de temperatuur. Om het uur, dag en nacht. Daar maakt men een gemiddelde van. Dat doet men 30 jaar lang. Vervolgens maakt men een gemiddelde van bijvoorbeeld 30 junimaanden.
neerslag.gifde neerslag: Dat is het water dat uit de lucht valt, in al zijn vormen: regen, sneeuw, hagel, mist. De hoeveelheid wordt gemeten met een pluviometer en uitgedrukt in millemeter of in liter per vierkante meter (l/m²) .
wind.gifde wind: De windsnelheid wordt gemeten met een anemometer of windmeter en wordt uitgedrukt in meter per seconde (m/sec) . Dankzij een windwijzer weet men ook uit welke richting die wind komt. Het soort wind dat het vaakst voorkomt, wordt meegeteld in de berekening van het gemiddelde.
wereldbol.gifde ligging: Het klimaat is ook afhankelijk van de ligging van de streek.
• Dicht bij de evenaar of in de richting van de polen.
• Dicht bij de zee of in het binnenland. De zee warmt traag op en koelt ook traag af. Daardoor beïnvloedt ze het klimaat van een streek.
• Vlakte of bergachtig : hoe hoger een streek ligt, hoe lager de temperatuur.

 
Scholengroep Rivierenland
Lindestraat 123A
2880 BORNEM
E-mail: info@openleerhuis.be