LEZEN

taal.JPG
Begrijpend lezen: "Gaan logeren"

Juf Katrien heeft met haar 9 leerlingen een gesprek over logeren. Ze schrijft iedereen zijn meningn op, maar ze vergeet de namen erbij te schrijven. Zoek uit wie wat gezegd heeft.

Gaan logeren

Een plan

3.jpgIk ben al eens gaan slapen bij twee van mijn beste vrienden. Toen het bedtijd was, bedachten we een plan. We waren immers nog niet moe en hadden helemaal geen zin om al te gaan slapen. We legden een paar kussens onder het deken. Het was net of er iemand in bed lag. Daarna gingen we op zolder spelen tot 10 uur. We hebben ons ongelooflijk geamuseerd. Net toen we in ons bed lagen, kwamen de ouders even kijken. We deden alsof we al urenlang lagen te slapen. Oef, ze hadden niets gemerkt. Uiteindelijk sliepen we als rozen.

Niet op de grond

2.jpgIk vind logeren wel reuzetof. Mijn ouders vinden het ook goed als ik ergens anders blijf slapen. Ze moeten wel altijd weten bij wie ik logeer. Maar ik vind het niet prettig als ik op de grond moet slapen. Als ik dan 's morgens wakker word, doet mijn rug veel pijn! Gelukkig is dat nog maar één keer voorgevallen.

Eerst opruimen

5.jpgMijn mama vindt het goed als mijn vriendin Katia komt logeren. Ze weet dat wij heel dikke vriendinnen zijn. Weet je wat ik niet leuk vind als er iemand bij ons komt logeren? Ik moet dan eerst mijn kamer opruimen. Bah!

Liever meisjes

9.jpgIk ben nog maar één keertje bij iemand blijven slapen. Ik heb liever dat er iemand bij mij komt logeren. We hebben thuis een logeerkamer. Mama vindt het goed, als er iemand blijft slapen als ik het maar leuk vind. Bij ons thuis is er al eens een jongen komen logeren. Dat wil ik nooit meer... Meisjes zijn veel leuker.

Fantastisch, maar...

7.jpgBij mijn vrienden gaan slapen mag ik wel van mijn ouders. Het is ook fantastisch, want daar doe je dan diengen die je nooit eerder hebt gedaan. Alleen heb ik 's nachts zo'n raar gevoel. Ik denk dan aan mijn mama, papa en mijn kleine broer. Ik mis hen erg. Soms pink ik dan een traan weg. Mijn mama komt mij ook elke avond, als ik in bed lig nog een zoentje geven. Soms leest ze ook een verhaaltje voor. Ik vind dat keitof. Daarom ga ik ook niet zoveel bij iemand anders slapen.

Jammer!

8.jpgIk zou graag eens gaan slapen bij een vriend, maar mijn ouders laten dat niet toe. Ik heb het al zo vaak gevraagd. Het antwoord is altijd "neen". Dat vind ik oerstom. Ik ga toch niet naar de gevangenis of zo. Misschien moet ik zo hard zeuren dat ze toch eens ooit ja zeggen.

Liever niet!

6.jpgIk heb niet graag dat iemand komt logeren. Als die dan overal aankomt, krijg ik de schuld. Als hij snurkt of praat, kan ik niet slapen. Gaan logeren mag ik van mama en papa, maar ik doe het niet graag. Ik ben het liefst van al in mijn eigen vertrouwde kamertje met al mijn knuffels rondom mij.

Onmogelijk.

4.jpgIk woon in een tehuis, omdat mijn ouders niet meer leven. Soms mag ik gaan logeren bij mijn tante. Maar dat is niet leuk, ze is veel te streng. Bij een vriendin mag ik alleen gaan spelen, nooit blijven overnachten. Jammer genoeg mag er in ons tehuis niemand blijven logeren. Dat staat zo in het reglement geschreven.

Een beetje vervelend.

1.jpgIk heb de gewoonte om onmiddellijk in slaap te vallen. Als ik bij mijn nichten ga logeren, willen zij nog spelen of grappen uithalen op de slaapkamer. Dat vind ik dan een beetje vervelend want ik ben moe. Ik kan niet laat opblijven want dan ben ik de volgende dag slecht geluimd.

 
Scholengroep Rivierenland
Lindestraat 123A
2880 BORNEM
E-mail: info@openleerhuis.be