LEZEN

taal.JPG
Begrijpend lezen: "Lies is ziek."

Lees de tekst en los de vragen op.

Lies is ziek

Lies is ziek. Ze moet steeds maar niezen. En omdat ze koorts heeft, moet ze de hele dag in bed blijven. Hoe komt het dat ze ziek is? Zelf denkt ze dat het door de poes komt. De poes is namelijk ook ziek geweest. Eergisteren zijn ze er mee naar de dierenarts geweest. En nu denkt Lies dat de poes haar aangestoken heeft. Maar de dokter zegt dat dat niet kan.
ziek.JPG

Daarom ligt ze nu in bed. Af en toe vindt ze ziek zijn wel leuk. Je hoeft niet naar school. Je hoeft geen vervelende dingen te doen, zoals afwassen of boodschappen doen. Je moeder zorgt voor je: je wordt gewassen, je bed wordt opgemaakt, je boterhammen worden gesmeerd. En soms krijg je bezoek. Of je wordt opgebeld.

Maar verder is er niet veel aan om ziek te zijn, vindt Lies. De dokter heeft haar een drankje gegeven waarvan ze iedere dag twee keer moet drinken. Heel vies is het. Ook heeft ze vaak hoofdpijn. Daar wordt ze erg moe van. En soms, wanneer er niemand thuis is, verveelt ze zich ontzettend. Want een hele dag in bed liggen is ook maar saai.

Net zoals nu. Tom is naar school. En papa en mama zijn ook niet thuis. De poes is wel thuis, maar die mag niet binnen komen. “Laat hem maar buiten,” heeft Lies gezegd toen ze ziek werd. “Het is zijn schuld dat ik ziek geworden ben. Hij heeft me aangestoken.” Daarom is het heel stil in haar kamer.

Hoewel, ze hoort iets. Een geluid bij de deur. Ze herkent het al. Er wordt aan de deur gekrabd door de poes. “Ga weg!” zegt Lies. “Je mag hier niet komen!” Even is het stil. Dan begint het opnieuw. “Ga weg!” zegt Lies weer. Maar de poes blijft bezig. Wat nu? Lies denkt na. De poes is eigenlijk ook maar alleen. Een beetje zielig is dat wel. Vooruit dan. “Kom maar binnen,” zegt ze. Ze doet de deur op een kiertje open. Daar is hij.

De poes springt meteen op het bed. Hij is blij Lies te zien. En Lies is blij de poes weer te zien. Ze streelt over zijn vacht. “Stouterd, jij hebt me ziek gemaakt. Wanneer maak je me weer beter?”. “Miauw,” zegt de poes. Ze spelen even. Maar Lies wordt snel moe. Zo moe dat ze haar ogen dicht doet. De poes kruipt tegen haar aan en doet hetzelfde. Even later slapen ze.
poes.JPG
“Poes, poes, waar zit je? Waar zit je nu?” Lies wordt wakker. Ze hoort Tom die de poes zoekt. Die ligt nog steeds bij haar op bed. Tom komt binnen. “Hé, zit de poes bij jou? Hij mocht hier toch niet komen?” “Ik heb hem gevraagd of hij er voor kon zorgen dat ik weer beter werd,” verteld Lies. “En, is het gelukt?” Ze denkt even na. De hoofdpijn is minder geworden. “Ja,” zegt ze, “ik word weer beter. Ik voel het.” Ze komt overeind en geeft de poes een kus. “Dank je wel, dokter poes!”

 
Scholengroep Rivierenland
Lindestraat 123A
2880 BORNEM
E-mail: info@openleerhuis.be